De forsvarende russiske mestre fra CSKA Moskva er havnet i gruppe E, også kaldet ”dødens gruppe”, idet der venter opgør mod storklubberne Bayern München, Manchester City og Roma.
Fakta:
Fulde navn: PFC CSKA Moskva
Kaldenavn: Koni, Krasno-sinie og Armeitsy
Grundlagt: 1911
Land: Rusland
Dragtfarver: Rød og blå
Stadion: Arena Khimki
De største resultater i Champions League:
Kvartfinale i 2009/10, hvor italienske Inter blev endestationen med et nederlag på 0-2 sammenlagt.
CSKA Moskva har flere gange drillet større mandskaber i gruppespillet, hvor især den frygtindgydende, og ofte iskolde, hjemmebane i den russiske hovedstad har dannet rammen for imponerende resultater. Dette har blandt andet ført til sejre over Arsenal og Paris SG, mens man på eget græs har spillet uafgjort med mægtige Real Madrid.
Analyse af CSKA Moskvas hold:
Målmænd:
På målmandsposten finder vi ”evighedstalentet” Igor Akinfeev, der aldrig har formået at tage skridtet videre til en af de største europæiske ligaer. Akinfeev var i flere år udråbt som det største målmandstalent i verdenen, hvilket blandt andet vakte interesse fra Manchester United. Formen har dog været stødt aftagende og under VM-slutrunden i sommers viste den nu 28-årige målmand atter svaghedstegn og så dum ud ved flere lejligheder.
Klubbens reserve, 29-årige Sergey Chepchugov, har dog ikke formået at fravriste Akinfeev pladsen, hvorfor han stadig må betegnes som en sikker mand i startopstillingen hos russerne.
Forsvaret:
I forsvaret finder vi den gamle garde bestående af brødrene Aleksei og Vasili Berezutski (32), samt rutinerede Sergei Ignashevich (35), der i flere år har dannet grundfundamentet i CSKA Moskvas defensiv. Brasiliansk-fødte Mário Fernandes er nyest tilkomne siden sit skifte i 2012 og tilføjer lidt ungdom og fart i en ellers aldrende bagkæde, der godt kan få det svært mod flere af gruppens eksplosive spillere.
Reserverne Nababkihn og Schennikov er begge noteret for landskampe og må derfor betegnes som solide back-ups.
Midtbanen:
På midtbanen finder vi en lidt broget skare fra en række forskellige nationer. Den største profil er den russiske landsholdsstrateg Alan Dzagoev, der danner holdets bindeled mellem forsvar og angreb. Et andet kreativt indspark er serbiske Zoran Tosic, der med fart og skarpe driblinger for alvor kan true modstanderens bagkæde. Derudover finder vi skandinavisk islæt i form af svenskerne Pontus Wernbloom og Rasmus Elm samt finske Roman Eremenko
Angrebet:
Det er i angrebet, vi finder de mest interessante spillere hos CSKA Moskva – og traditionen tro, er der varmt blod i årene hos klubbens offensive profiler. Legender som Jó og Vagner Love er stiftet ud med ivorianske Seydou Doumbia og nigerianske Ahmed Musa, hvor sidstnævnte var med sin nation til den netop overståede VM-slutrunde i sommers.
Yderligere finder man de lidt yngre og mere uprøvede kræfter Panchenko og Bazelyuk, der begge stammer fra klubbens eget talentakademi. Afslutningsvis hentede man i 2013 offensivspilleren Vitinho i brasilianske Botafogo. Den 20-årige kreatør har dog haft svært ved at finde sig til rette i de noget køligere omgivelser og er på rygtebasis meddelt tæt på et skifte tilbage til hjemlandet, så det bliver nok sparsomt, hvad vi får at se til ham undervejs i turneringen.
Profilerne:
Alan Dzagoev:
Den nu 24-årige russer slog for alvor sit navn fat på den internationale scene, da han med tre scoringer under EM-slutrunden i 2012 endte blandt turneringens mest scorende. Den vævre kreatør har dog haft svært ved at indfri de ellers så store forventninger, siden han i 2008 blev kåret til bedste unge spiller i den russiske liga. Dzagoevs rolle for CSKA Moskva er dog uomtvistelig. Når han er på sit bedste leverer hele holdet solidt, mens han på mindre gode dage kan falde fuldkommen ud af kampene og blive en bet for sine holdkammerater.
Skal CSKA gøre sig forhåbninger om at byde storhold som Bayern München og Manchester City op til dans, skal han præstere på højeste niveau.
Seydou Doumbia:
Den 26-årige ivorianer blev fravalgt til VM-slutrunden i sommers til trods for en imponerende sæson for klubholdet, hvor han med 23 træffere sluttede øverst på topscorerlisten med hele syv scoringer ned til nummer to. Doumbia er med sine 178 centimeter ikke den højeste angriber, men lukrerer derimod på sin uhyggelige hurtighed og skarpe afslutninger. Meget af det offensive spil skal komme fra ham, hvis CSKA Moskva skal opnå succes i dette års Champions League.
Ahmed Musa:
Kun 21-årige Ahmed Musa er seneste skud på stammen på CSKA Moskvas række over farlige angribere fra den sydlige halvkugle. Nigerianeren blev hentet til klubben i 2012,efter to år i hollanske VVV-Venlo, hvor flere Bundesliga-klubber eftersigende også var ude efter den lynhurtige offensivspillers signatur.
Musa benyttes enten ved siden af Doumbia eller på en af fløjene, og fælles for begge positioner er måden, hvorpå hans aggressive spillespil konstant kan skabe farlige situationer. Musa kritiseres dog en smule for hans evner foran mål, hvilket 21 mål i 71 optrædener for klubben også vidner om.
Samlet vurdering:
Som skrevet indledningsvis er CSKA Moskva havnet i ”dødens gruppe” med Bayern München, Manchester City og Roma. Gennemgår man diverse medier, levnes de russiske mestre dog heller ikke mange chancer for videre avancement og til trods for en stærk hjemmebane, må man antage at klubben ender sidst mod mandskaber med så stærke og bredde trupper og væsentlig større budgetter, som tilfældet er.